USER LOGIN

Log in name: (E-mail address sent by e-mail)
Password: (For first login use password from email)
LAST CHANGE
May 22, 2008

LIST OF REGISTERED PARTICIPANTS

Back to list

Ing. Michal Storoška, PhD.

Michal STOROŠKA

ŠTRUKTÚRA A VÝŠKA PODPÔR V POĽNOHOSPODÁRSTVE A JEJ VPLYV NA ZADLŽENIE REGIÓNU.
STRUCTURE AND THE LEVEL OF SUPPORTS IN AGRICULTURE AND IT EFFECT ON THE REGION INSOLVENCE

Anotácia:
Konkurencieschopnosť v poľnohospodárstve je v neustálom vývoji. Jedným z rozhodujúcich faktorov v tomto smere je mať dostatok prostriedkov nielen na prežitie a existenciu, ale aj na zabezpečenie pôsobenia na trhu s poľnohospodárskymi komoditami. V tomto smere uspeje ten, kto má možnosti, materiálne i finančné, na to, aby predal svoju produkciu v najvýhodnejšie cene. To môže dokázať len subjekt finančne a ekonomický silný a nezadlžený. Poľnohospodárstvo bolo pred vstupom do EÚ jedno z odvetví, kde zadlženosť subjektov sa v priemere pohybovala nad úrovňou 60 %. Podpory a dotácie smerujúce do tohto odvetvia po vstupe do EÚ by mali byť aj v smere zadlženia stabilizujúce a znižujúce túto zadlženosť. Príspevok na príklade porovnania piatich okresov ukazuje na vývoj podpôr v poľnohospodárstve a ich vplyv na úroveň zadlženia skúmaných subjektov.

Abstract:
The Competitivenes in Agriculture is high. One of the determinig factor in this way is to have sufficient resources not only for survive and existence, but also for activity assurance on market with agricultural comodities. In this way wins that, who has possibilities, material and finacial on, to sold his production in the most better price. That can show only a financial and economicaly subject. The Agriculture was before EU entry on of the branches, where the subjects inslovence were up on level 60%. Supports and subsidies comming to this branch after EU entry should in this way of inslovence stabilizating and reducing. The Article shows on example of five districts the developmnet of supports in agriculture and its influence on the level of insolvence of researching subjects.