
MEDZINÁRODNÉ VEDECKÉ DNI 2008
Konkurencieschopnosť a ekonomický rast: Európske a národné perspektívy
28. mája - 30. mája, 2008
Nitra, Slovenská republika
22. mája 2008
REGISTROVANÍ ÚČASTNÍCI
Ing. Izabela Adamičková
ADAMIČKOVÁ I.(SR) - PORHAJAŠ, V.(SR) - GURČÍK, Ľ.(SR)
VPLYV INTENZIFIKAČNÝCH FAKTOROV
NA EKONOMIKU VÝROBY JABĹK
IMPACT OF INTENSIFICATION FACTORS
ON THE ECONOMICS OF APPLE PRODUCTION
Anotácia:
V príspevku analyzujeme vplyv intenzifikačných faktorov na ekonomiku výroby jabĺk. Analyzovali sme odrody, hnojenie a závlahy. Pri výbere odrôd sme sa zamerali na rezistenciu najvážnejších chorôb z hľadiska vplyvu na ich ekonomickú efektívnosť. Chrastavitosť dokáže znehodnotiť produkciu, ktorú môžeme realizovať ako neštandard. Výživová respektívne hnojivová závlaha v značnej miere ovplyvňuje kvalitu a hektárovú úrodu. Závlahy bez fertigácie dosahujú o 25 až 35 % nižšie úrody.
Využitím fertigácie sa významne zvyšuje zisk oproti závlahe bez výživy. Znižovanie nákladov na chemickú ochranu pri rezistentných odrodách dochádza k zvyšovaniu zisku približne o 24 % pri použití fertigácie. Tým, že budeme používať rezistentné odrody vytvoríme podmienky pre ekologickejšie ovocie.
Abstract:
This article deals with the analysis of the impact of intensification factors on the economics of apple production. There have been analysed the varieties, fertilization and irrigation. The varieties have been chosen according to their resistance against the most serious deseases and their influence on the economic effectiveness. Scab can damage the production which is considered to be of substandard quality. Nutritive or fertilizing irrigation affects to a great extent the quality and the yield per hectare. Irrigation without fertigation reaches by 25 to 35 % lower yield.
The application of fertigation significantly increases the profit compared with the irrigation without nutrition. Lower costs for resistant varieties chemical protection enable to increase the profit by about 24 % while applying the fertigation. The growing of resistant varieties will create favourable conditions for ecologic fruits.